Zespół Szkół w Pawłosiowie

Warsztaty kulinarne

W poniedziałek 11 kwietnia, w okresie poprzedzającym czas Świąt Wielkanocnych, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy pierwszej i trzeciej z udziałem rodziców  z obydwu  klas.

Przedmiotem spotkania było zapoznanie uczniów z różnymi przepisami  na tradycyjne polskie ciasta wielkanocne, np. mazurki, baby wielkanocne czy  paschy. Warsztaty rozpoczęła kierownik szkoły pani Ewa Szepelak witając przybyłych gości oraz  przeprowadziła pogadankę na temat zwyczajów i tradycji  wielkanocnych,  wprowadzając dzieci w temat spotkania, jakim  było upieczenie małych wielkanocnych babeczek, przeznaczonych na szkolne śniadanie wielkanocne.

Zajęcia  kulinarne rozpoczęły się od przedstawienia przepisu tj. składników na ciasto oraz sposobu  jego wykonania. Uczniowie z dużym zaangażowaniem, pod okiem rodziców, przystąpili do prac praktycznych, odmierzali składniki, łączyli je ze sobą korzystając z przyniesionego ręcznego miksera.

Gotowe ciasto samodzielnie nakładali do foremek, a  ostatnim etapem, czyli wypiekiem ciastek zajęły się mamy. Gotowe babeczki stały się przedmiotem degustacji całej społeczności szkolnej.

Uczniowie wysoko ocenili walory smakowe wypieków, zjadając  je z apetytem.

Podobne warsztaty odbyły się następnego dnia w oddziałach przedszkolnych.






Projekty

Każdy inny

- wszyscy równi

Z kulturą

mi do twarzy

Emp@tyczna klasa


Certyfikaty

Bądźmy poszukiwaczami AUTORYTETU

Świetlica szkolna – przestrzenią dla edukacji, rozwoju i zabawy

Szkoła Dobrego Wychowania

Krajowy certyfikat Szkoły Promojącej Zdrowie

Zaczytana szkoła

Chrońmy dzieci


Polecane strony