We wtorek 23 października cała społeczność szkolna udała się na edukacyjną wycieczkę do młyna i piekarni „Bamal” w Pełnatyczach. Dzieci najpierw zobaczyły, jak dzięki pracy młynarza, z pszenicy i innych ziaren zbóż powstaje mąka oraz inne produkty. Następnie przeszły do piekarni, gdzie zapoznały się z cyklem produkcyjnym chleba, drożdżówek i innych wyrobów. Z dużym zainteresowaniem obserwowały wkładanie ciasta do pieca oraz wyciąganie upieczonego już chleba, jak również produkcję drożdżówek z marmoladą. Świeżutki i pachnący chleb bardzo wszystkim smakował. Dzieci miały też okazję przekładania ciastek marmoladą i oblewania ich czekoladą oraz podawania chleba do krojenia. Nie obeszło się bez degustacji proziaków i ciastek.
Zajęcia w piekarni były smaczne, pachnące i bardzo interesujące. Dzięki miłemu przyjęciu przez cały zespół piekarni wszyscy utrwalili wiadomości z bloku tematycznego „Od ziarenka do bochenka”. Do szkoły wróciliśmy w bardzo dobrych nastrojach obdarowani ciastkami i bułeczkami.