Aby zwiększyć świadomość pięciolatków na temat roli zdrowego odżywiania wychowawczyni włączyła się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który w tym roku wypadał 8 listopada.
Uczniowie najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Na naszych szkolnych „stolikach śniadaniowych” znalazły się przeróżne, kolorowe kanapki, warzywa i owoce. Nie zabrakło również soków, jogurtów i mleka.
Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Pięciolatki dowiedziały się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe.