W poniedziałek 11 kwietnia, w okresie poprzedzającym czas Świąt Wielkanocnych, w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy pierwszej i trzeciej z udziałem rodziców z obydwu klas.
Przedmiotem spotkania było zapoznanie uczniów z różnymi przepisami na tradycyjne polskie ciasta wielkanocne, np. mazurki, baby wielkanocne czy paschy. Warsztaty rozpoczęła kierownik szkoły pani Ewa Szepelak witając przybyłych gości oraz przeprowadziła pogadankę na temat zwyczajów i tradycji wielkanocnych, wprowadzając dzieci w temat spotkania, jakim było upieczenie małych wielkanocnych babeczek, przeznaczonych na szkolne śniadanie wielkanocne.
Zajęcia kulinarne rozpoczęły się od przedstawienia przepisu tj. składników na ciasto oraz sposobu jego wykonania. Uczniowie z dużym zaangażowaniem, pod okiem rodziców, przystąpili do prac praktycznych, odmierzali składniki, łączyli je ze sobą korzystając z przyniesionego ręcznego miksera.
Gotowe ciasto samodzielnie nakładali do foremek, a ostatnim etapem, czyli wypiekiem ciastek zajęły się mamy. Gotowe babeczki stały się przedmiotem degustacji całej społeczności szkolnej.
Uczniowie wysoko ocenili walory smakowe wypieków, zjadając je z apetytem.
Podobne warsztaty odbyły się następnego dnia w oddziałach przedszkolnych.